■ 10g daun Telur Belangkas segar dibasuh bersih lalu direbus dengan 2 gelas air selama 15 minit. Setelah sejuk, tapis lalu dibahagi kepada 2 bahagian di mana 1 bahagian diminum pada waktu pagi manakala 1 bahagian lain diminum pada waktu petang.
■ 100g daun Nilam segar direbus dengan 10 L air sehingga mendidih dan dibiarkan sehingga 15 minit. Gunakan air rebusan ketika panas sebagai mandian.
■ 2-3 helai daun Sirih direbus dengan 1/2 gelas air sehingga mendidih. Keluarkan daun Sirih lalu dimasukkan seketul gula batu. Kacau rata lalu diminum.
■ 7 helai daun Limau Nipis ditumbuk lumat, digaul dengan sedikit madu lebah., digentil bulat- bulat lalu dimakan 1 biji pada waktu pagi, 1 biji pada waktu tengahari dan 1 biji pada waktu malam.
■ Akar Kacip Fatimah direbus dengan 3 gelas air dan dibiarkan mendidih sehingga airnya tinggal 1 helas. Setelah sejuk, tapis lalu diminum.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan