■ 1 biji buah Limau Purut dikupas kulit lalu dikerat tiga. 7 biji Lada Hitam dibasuh, ditumbuk halus dan dibahagikan kepada tiga bahagian. Setiap bahagian diperah dengan 1 keratan buah Limau Purut lalu dikacau rata. Makan 1 bahagian campuran ramuan ini untuk sehari. Makan tiga hari berturut-turut.
■ Biji Lobak Putih atau Biji Kubis secukupnya direndam, ditumbuk halus dan dicampurkan madu lebah asli secukupnya. Makan 1 sudu kecil bahan ini pada waktu pagi dan petang.
■ Daun Saderi secukupnya direbus dengan 1 gelas air sehingga mendidih. Campurkan air rebusan dengan susu lembu, dikacau rata lalu diminum setiap pagi.
■ Isi kunyit dikupas kulit, ditumbuk dan diperah airnya. Campurkan 1 sudu besar air perahan Kunyit ini dengan 1/2 sudu besar air perahan buah Limau Nipis, 1 sudu besar madu lebah dan 2 biji telur ayam kampung. Kacau rata lalu diminum 2 kali seminggu.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan